Syntymäpäivä tuli ja meni. Taas vuoden vanhempana lueskelin tapani mukaan vuoden vanhoja päiväkirjoja. En voi uskoa, että olen se sama tyttö, jonka tekstejä luin.

Ihmiset muuttuu. Myös minä ja ystäväni. Huomattuani niin ison eron tämän hetkisen minäni ja silloisen minäni kanssa ryhdyin suursiivouksen. Aloitin siivoamalla tietokoneen kovalevyn, tarkistin kaikki vanhat kuva- ja tekstitiedostot ennen niiden poistamista. Löysin tarinan, jonka olin ystäväni kanssa kirjoittanut kolme vuotta sitten. Se kertoo meidän kaveriporukasta tulevilla yliopistoaikoina. Nauroin katketakseni ja mietin, miten me kaikki ollaan muututtu. Toiveet ja haaveet ovat aivan erit mitä silloin.

Jatkoin sopimalla äitini kanssa huoneeni remontista. Päätimme budjetin ja juoksin heti kirjastoon lukemaan sisustus- ja aikakausilehtiä. Kävin maalikaupassa miettimässä värejä. Huomenna alkaa huoneen siivous ja purku, tarkoituksena heittää suurin osa tavarasta menemään. Lelut ja lastenkijat menee roskikseen, kirpparille tai kiertoon.

Kymmenvuotiaana, kun muutimme nykyiseen asuntoomme, halusin ehdottomasti vaaleanpunaiset seinät ja kalusteet ja Petteri Kaniini -boordin. Kasvoin sisustuksestani ulos jo vuosi muuton jälkeen. Ensi viikolla seinien värit vaihtuu vaaleaksi harmaaksi sekä kalustus vähenee ja yksinkertaistuu. Ikeasta tulee minulle uusi kirjahylly, työpöytä ja uusi lipasto, johon piilotan kenkälaatikot lattialta. Ainoa muuttuva asia vuosien varrella huoneessani on ollut julisteet, joista nyt rakkaimmat kehystetään ja järjestetään kehystettyjen valokuvien, postikorttien ja tärkeimpien kunniakirjojen kanssa.

Jonkun nuortenlehden nettisivustolta luin kirjoituksen, jossa kehotettiin sisustamaan huone juuri sellaiseksi kun sen haluaa, itsensä peilikuvaksi. Samaisessa kirjoituksessa myös kehotettiin unohtamaan menneisyys ja keskittymään tulevaan. Mielestäni menneisyyttä ei saa kuitenkaan unohtaa kokonaan - kunniakirjat, valokuvat, matkamuistot ja rakkaimmat aarteet jäävät huoneeseeni - osaksi minua, sillä ne kertovat, miksi ja miten minusta on tullut minä.